onsdag 7 december 2011

Rita sjunger sånger av glädje

Rita sjunger sånger av glädje från det största hotet

Idag har jag lyssnat på Ritas nya album "Smakhot sheli","Min Glädje".

Sedan i somras har jag gått i spänd förväntan på att få höra Ritas album. Det var under Sommaren som den iranskfödda israeliska sångerskan Rita under en livesändning av Israels motsvarighet till idol tillkännagav det kommande skivsläppet som skulle vara ett helt farsiinspirerat album. Låtar från den iranska musikskatten som Rita bar med sig från sitt föräldrahem skulle dammas av och återupptäckas. Rita är mest känd för smäcktande rockballader och fantastiska scenshower i Israel.

Bäst på skivan är de tidigare uptempo- singlarna "Shane" och "Shah Dumad", men även rytmiska Kabutare Sefid och Beegharar (som DJ Offer Nissim remixat)står ut.

Mreyte Ya Mreyte /Ein Bi

är en smäcktande hebreisk ballad och cover på en libanesisk låt som förekom i den libanesiska filmen "Caramel".

Sticker ut gör även bröllops-låten "Mobarak Baad"(jag trodde först den handlade om Egyptens avsatte president Mobarak). Den blir unik på skivan eftersom den är mer akustisk.Ritas mamma står för sången tydligen och hon har en mer orientalisk klang som passar rytmiska slaginstrument.

Rita fick en gång frågan i kanalen Keshet 2 på israelisk TV om hon tror att musiken kan ta henne till Iran. Hon sa då att under den nuvarande ledaren Ahmadinejad skulle det så klart inte gå men det kan vara möjligt då den nuvarande regimen är borta! Själv hoppas jag det en dag blir möjligt!

Vad som dock saknades på albumet var remixer. Några finns redan men finns inte med på skivan. Framförallt vore det kul om Offer Nissims remix släpp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar